2012. április 12., csütörtök

Stílusok, amikért rajongunk – Bauhaus


Egy stílus, amely a két világháború között jött létre; egy irányzat, amely a mai modern lakberendezés egyik alapját képezi. Stílusirányzatokról szóló sorozatunk ezúttal a 20. századi építészet egyik jellemző stílusvilágát, a Bauhaust mutatja be.






Napjaink modern és letisztult vonalú épületei között gyakran fedezhetjük fel a Bauhaus stílus bizonyos jegyeit. Nem véletlenül, hiszen napjaink divatját jelentős mértékben befolyásolja a közel száz éve kialakult irányzat.



Története
A stílus eredete 1919-re nyúlik vissza, amikor megalapult a Bauhaus művészeti iskola Németországban, Weimarban. A Bauhaus eszmét tanító Walter Gropius azt vallotta, hogy szükség van egy stílusra, amely a kor építészeit valamint a magának utat törő új generációt a kísérletezésre és az újítás gondolatára inspirálja. A modern ipari termelés segítségével olyan művészeti alkotásokat hozott létre, mellyel újrafogalmazta a bútorral és a kiegészítőkkel szemben eddig támasztott igényeket. Az iskola nem sokkal az alapítás után ugyan megszűnt létezni, de csak mint intézmény. Eszmerendszere akkor már évtizedekre meghódította a világot és a mai napig meghatározza az építészet arculatát.









A Bauhaus stílusjegyek
A Bauhaus enteriőr egyszerre kortárs és modern. A stílusra jellemzőek a fehér és natúr árnyalatok, a légies jegyek megjelenítése. A minden díszítést kerülő Bauhaus bátran ötvözi a különböző anyagokat, gyakran használ fém, kő, tégla, parafa és fa elemeket. Az óriási méretű üvegfelületek és ablakok sem ritkák, a sík felületek és a lapos tető pedig szinte alapkövetelménynek számít.
A Bauhaus nagy hangsúlyt fektet a precizitásra, a funkcióra és a mérnöki munkára mind a formánál mind a felhasznált anyagoknál.






A Bauhaus kétségtelenül napjaink egyik legnépszerűbb stílusa. Habár szembetűnő párhuzam fedezhető fel a ma oly divatos minimalizmussal, a közel egy évszázada kialakul Bauhaus már bizonyított. Kifinomult vonalvezetése és könnyed arculati elemei méltán a lakberendezők egyik kedvence.

 
Elnyerte a Bauhaus a tetszését? Esetleg más stílus iránt érdeklődik? Tekintse meg az At Home Budapest Kft. további luxusingatlan kínálatát és lépjen velünk kapcsolatba!

Elérhetőségünk:
1122 Budapest Városmajor u. 33.
Tel: +36 1/240-2767, 06-20/262-7864
E-mail: info@athomebudapest.hu